Divali og hinduismen

Divali er hinduenes nyttår og årets viktigste fest. Det er en lysfest som handler om det godes seier over det onde og lysets seirer over mørket.  Den feires i to til fem dager i oktober/november, fra den 13. dagen i måneden kartikka i den hinduistiske kalender. Selve divalidagen er nymånedagen på den tredje av de fem festdagene. Divali er sanskrit og betyr «lysrekken». Festen feires blant annet til minne om at Rama og Sita vender tilbake til Ayodhya i kongeriket Koshala etter mange år i eksil. Folk er lykkelige over at Rama og Sita endelig kommer tilbake og tar imot dem med tusenvis av levende lys.

Divali er den viktigste høytiden for hinduer og for folk i India. Festen feires sent på høsten når man kan se nymånen på himmelen. På divalifesten er det tent oljelamper og stearinlys i alle rom og utenfor huset hvis det er mulig. Festen feires for gudinnen Lakshmi. Hun bringer lykke til alle som har pyntet husene sine til divali. Festen er også til minne om prinsen Rama og konen hans, Sita, som kom hjem til folket sitt etter å ha bodd mange år i skogen. I byen Ayodhya var folk så glade for at prinsen kom tilbake at de tente oljelamper over alt slik at hele byen skinte og glitret.

Før man kan feire er det mye å gjøre. Huset skal være rent, alle skal ha pene klær og man må kjøpe inn masse lys. Slekt og venner skal få divalikort. De voksne forteller historien om Rama og Sita. På divalidagen tennes alle lysene og man pynter med vakre fargerike mønstre på gulvet foran døra. Slike mønstre heter rangoli og lages av farget pulver og blomsterblader. Barna får godteri og gaver og alle går på besøk til hverandre. Det sendes opp raketter og smeller med kinaputter. Før i tiden trodde mange at bråket skremte bort alt det onde. Mange ber til Lakshmi om at hun må bringe lykke i det nye året.

Jente plasserer lys på et fargerikt mønster (rangoli) til feiringen av divali. Foto: Thinkstock/Getty Images Jente plasserer lys på et fargerikt mønster (rangoli) til feiringen av divali. Foto: Thinkstock/Getty Images

 

Lære

Hinduismen har utviklet seg i India over flere tusen år og er en religion som tillater forskjellige typer tro og praksis. Kjernen er troen på én gud, Brahman, som viser seg i forskjellige guder. Den mest utbredte religiøse praksisen kalles puja og består av ofring av blomster og mat, tenning av lys, samt sang, tekstlesing og bønn. Man utfører puja både i hjemmet og i tempelet.

Hinduer tror at det finnes en evig verdensorden. Denne ordenen kommer til uttrykk i naturlovene og i forholdet mellom mennesker i form av etikk, plikter og maktforhold. Når ordenen på jorden er truet, stiger Gud ned i form av en avatar for å opprettholde den. Prinsen Rama er en avatar av Vishnu. Det betyr at han er Gud som har kommet for å hjelpe menneskene.

Både universet og det enkelte individ gjenfødes i en evig sirkel. Dette kalles samsara. Alle menneskelige handlinger får konsekvenser i dette og i det neste livet. Det kalles karma. God karma fører til en god gjenfødelse, mens dårlig karma fører til at det neste livet blir dårligere. Man kan frelses fra denne stadige gjenfødelsen. Den vanligste veien til frelse er å elske og tilbe en personlig gud. Man viser sin kjærlighet til Gud gjennom forskjellige ritualer, som puja, sang, tempelbesøk, pilegrimsreiser og feiring av høytider. Gjennom å la livet i hverdag og fest bli gjennomsyret av kjærlighet til Gud, kan man bryte den stadige rekken av gjenfødelser og bli frelst. Divali er en tid hvor man viser slik kjærlighet.

Rama og Sita

Divali feires til minne om Rama og hans kone Sitas hjemkomst til Ayodhya etter å ha vært forvist. Sammen med Ramas bror, Laksmana, har de levd i skogen i fjorten år. Skogen er full av farer. Den aller farligste er den onde demonen Ravana. Med hjelp fra den modige Hanuman og hans apehær, klarer Rama og Lakshmana til slutt å vinne over ondskapen og gjenopprette orden. Da Rama og Sita kom hjem viste innbyggerne sin glede gjennom å tenne hundrevis av oljelamper på hus og i gater. Historien om Rama er en av de mest populære og elskede historiene i hinduismen.

Lakshmi

Den sentrale guddommen i divali er Lakshmi. Hun er gift med Vishnu og Sita er en avatar av henne. Det betyr at gudinnen Lakshmi har steget ned på jorden i form av Sita. Lakshmi er gudinne for lykke og velstand, derfor vil alle ha besøk av henne slik at hun kan velsigne hjemmet og bringe lykke i året som kommer. Lakshmi går rundt på jorden når det er som mørkest slik det er under divali. Man vasker og pynter huset, lager rangoli foran døren og på gulvet inne, setter lys i vinduskarmen og åpner vinduet slik at Lakshmi skal ha lyst til å komme inn.