Divali: Scenene i spillet

Rangoli

Rangoli er en typisk dekorasjon til divali. Rangoli lages som oftest rett utenfor eller innenfor døren for å ønske gjester og Lakshmi velkommen og holde onder ånder borte. Det er også ren dekorasjon. Rangoli består av symmetriske mønstre og lages av farget ris, mel eller sand, av blomsterblader eller av fargepulver blandet med vann. Hovedmotivet er ofte en mer eller mindre stilisert lotusblomst. Den er knyttet til Lakshmi. Hun kalles lotusgudinnen og framstilles stående eller sittende på en lotus. Blomsten symboliserer skapelse, skjønnhet, langt liv, hell og lykke. Samtidig er den en påminnelse om hvordan man skal leve. Selv om den har sine røtter i gjørme, har den en vakker og ren blomst. På samme måte skal menneskene strekke seg etter lyset gjennom å leve et rent liv i en «skitten» verden preget av fristelser og ondskap.

Feiringen

Til divali skal huset vaskes og pyntes. På divalidagen står man opp tidlig og kler seg i sine fineste klær. Familien holder puja sammen, dvs. de ber og ofrer på husets alter. Deretter går de i templet hvis det er mulig og besøker venner og kjente for å ønske god divali. Mange sender også divalikort. Om kvelden samles familien til fest, godteri og gaver. Inne er det tent fargerike divalilamper eller -lys i alle rom. I India har barna fri fra skolen i flere dager.

Divalilampe

En tradisjonell divalilampe, diya, er laget av leire og fylt med olje eller ghee (klaret smør) med en veke oppi. De settes i rekker i vinduer og på bord inne i huset og utenfor hvis det er mulig. Ute kan man også sette opp store klynger av lamper. I våre dager bruker de fleste stearinlys, helst telys i fargerike telysholdere laget spesielt for divali. Det finnes også elektriske divalilys.

Henna

Kvinner og jenter pynter seg med hennamønster på hendene, noe som er vanlig til fest. Hennapulver blandes med vann og smøres inn i håret eller i håndflatene. Da blir håret og hendene røde. Eller man lager vakre mønstre på hendene gjennom å smøre på hennapasta med en fyrstikk eller liknende, lar det tørke og vasker av massen. Da står mønsteret igjen på huden i mørk oransje eller mørk rødt.

Fyrverkeri

Det sendes også opp fyrverkeri. For å markere at det er fest og for å ønske Lakshmi velkommen og skremme bort onde krefter. Eller rett og slett for å vise at man er skikkelig glad.