Hanukka: scenene i spillet

Feiring

Hver kveld under hanukka tennes det lys. Den første kvelden ett lys, den andre to og så videre I staken, som kalles hanukkia, er det plass til ni lys. Det niende er for «hjelpelyset», det man tenner først for så å tenne de andre lysene med det. De små lysene brennes helt ned slik at det settes i nye lys hver dag. Staken settes i vinduet for å markere at man har rett til å feire hanukka. I forbindelse med lystenningen ber man til Gud, synger salmer og sanger. Ofte forteller man historiene om de modige makkabeerne og om oljeunderet.

Man skal ikke gjøre noe form for arbeid mens lysene brenner, bare ha det hyggelig og morsomt. Man spiser god mat og siden olje står sentralt i fortellingen om hanukka så spises mat og kaker kokt i olje. Sufganiot, en form for berlinerbolle og latkes, potetpannekaker.

Hele familien spiller dreidel og barna får gaver. Her i Norge får jødiske barn gaver på linje med det andre barn får til jul. Den tradisjonelle hannukagaven er «hanukka gelt», det vil si penger. I dag dreier det seg ofte om sjokoladepenger. Hanukkapengene skal minne om de pengene jødene preget da de styrte sitt eget land etter seieren over Antiokus. Barna framfører skuespill om makkabeerne i barnehager og skoler.

Dreidel

Dreideler en sylindrisk snurrebass med en hebraisk bokstav på hver side. De fire bokstavene, nun, gimmel, heth og shin, utgjør til sammen begynnerbokstavene i den hebraiske setningen «Nes gadol hayam sham» som betyr «Et stort under skjedde der». Man spiller om en pott med godteri, nøtter, rosiner eller penger. Hver deltaker starter med samme antall godteri, penger eller liknende. Alle legger en ting inn i potten. Deltakerne snurrer dreidelen etter tur. Den bokstaven som kommer opp når snurrebassen legger seg, bestemmer hva man skal gjøre. Nun står for nisht = ingenting, Gimmel står for gantz = ta hele potten, Heth står for halb = ta halve potten og Shin står for shtel = legg en ting i potten. Hvis potten blir tom skal alle deltakerne legge inn en ting hver. En deltaker som ikke har noe igjen, er ute av spillet. Spillet er over når en av deltakerne har vunnet alt.