Id: Scenene i spillet

Feiringen

Feiringen av id starter siste kvelden i ramadan. Dette er månenatten. Navnet henspiller på at ramadan er over når nymånen viser seg på himmelen. Denne natten er spesielt populær blant kvinner og jenter. De samles for å forberede seg til festen dagen etter. De finner fram klær og smykker. I Oslo er butikkene på Grønland åpne til langt på natt og det er forskjellige aktiviteter, for eksempel moteshow, i tillegg til muligheten til å handle. Man pynter hendene på hverandre med vakre dyprøde mønstre ved hjelp av hennapasta. Da står mønsteret igjen på huden i mørk oransje eller mørk rødt.

Kvelden er preget av forventning, fellesskap, farger, latter og barn som leker.

Selve iddagen starter med frokost med søte kaker og godteri. Deretter går mange i moskéen for å be. Alle har på seg fine klær og ønsker hverandre god id. Man sender også idkort til hverandre. Etter bønnen er det deilig lunsj hjemme med gaver, særlig til barna. Det er vanlig å gi penger, kalt idi. Man skal gi idi til dem som er yngre enn seg. Ofte er det fest for alle i moskeen eller i et forsamlingslokale.

Forskjellige muslimske land er uenige om når ramadan begynner og slutter. Det betyr at muslimer i Norge har feiret id på forskjellige dager. Spørsmålet er om man skal følge månen i hjemlandet eller i det landet man bor. I 2014 ble de muslimske menighetene i Norge enige om at muslimer i Norge skal feire id på samme dag.