Vesak: Historien om Buddhas fødsel

Historien om Buddhas fødsel

I Kapilavastu i India for to og et halvt tusen år siden levde det en konge og en dronning som ikke hadde barn. En natt drømte dronningen, Maya, om en vakker hvit elefant. Den kom flyvende mot henne og rørte henne i siden med snabelen sin. Da hun våknet fortalte hun noen vise menn om drømmen sin. De sa at den varslet at dronningen skulle få en sønn som skulle bli en stor vismann.

Månedene gikk og dronning Maya kjente at barnet vokste inne i henne. Hun ville dra og hilse på foreldrene sine. Hun dro sammen med søsteren sin og mange tjenere. På veien hvilte de i den vakre Lumbini-parken. Det var natt og månen lyste hvit på himmelen. Maya kjente at fødselen nærmet seg. Hun holdt seg i et tre og fødte en vakker gutt. Han reiste seg opp med en gang og gikk sju skritt. I fotsporene hans vokste det opp vakre lotusblomster. Gutten fikk navnet Siddharta. Det kom mange hellige menn og folk som kunne spå om framtiden for å se på det lille barnet. De sa at han kom til å bli en klok mann. En som levde et godt liv og hjalp andre. Han vil bli en Buddha, sa de.

Siddharta vokste opp på et slott. Han hadde det bra, men han syntes ikke livet var godt. Han ville leve sammen med vanlige mennesker. Han tok på seg enkle klær og dro fra slottet for å finne meningen med livet. En dag satt Siddhartha under et tre og tenkte gjennom alt han visste om verden og livet. Han forsto hvorfor menneskene har det vondt, hvorfor det finnes fattigdom og sykdom for eksempel. Det er fordi menneskene er grådige og bare tenker på seg selv. Han forsto at hvis man kan leve enkelt og tenke på andre, så vil alt det onde forsvinne. Siddhartha ble opplyst. Han ble en buddha da han satt under treet. Buddha betyr den som har våknet eller den som er opplyst. Siden har Buddha blitt navnet hans.

(Etter Buddhacarita)

Foto: Thinkstock/Getty Images Foto: Thinkstock/Getty Images