Vesak: Scenene i spillet

Buddhastatuer

I spillet ser vi at det helles vann over en buddhastatue. Slike statuer finnes i templer og andre steder hvor de troende ferdes. De er viktige både for å framstille læren symbolsk og som hjelpemidler i meditasjon, og har bestemte kjennetegn. Buddha framstilles med et tredje øye som et symbol på innsikt. Han har håret i topp eller en flamme på hodet, som et tegn på visdom. Han har lange ører fordi han lytter til alle. Og han har lange armer for å kunne strekke seg ut mot menneskene. Håndflatene hviler i fanget mens tomlene berører hverandre. Det er tegnet på meditasjon. Noen ganger berører hånden jorda som symbol på oppvåkningen. Eller hånden er løftet for å velsigne og beskytte. Som oftest står eller sitter han på en lotus.

Ofring

Buddhister tilber ikke gud eller guder. De setter fram gaver i form av vann, røkelse, blomster, ris, frukt og liknende foran Buddhastatuen for å vise respekt og takke for hans lære. Dette kalles puja. Det spesielle ved den buddhistiske puja, sammenliknet med den i hinduismen, er at den først og fremst har som mål en åndelig og moralsk utvikling hos tilbederen, ikke å be om hjelp fra en gud. Ofring er også en øvelse i å gi og dele med andre. Buddhas levemåte er et forbilde for menneskene. Han delte med andre, derfor er det å være gavmild viktig. Dette blir tydelig i måten man snakker om buddhister på. Man sier at de følger Buddhas lære, ikke at de tror på Buddha. På den andre side er det mange trekk i den folkelige buddhismen som minner om gudstro og gudstilbedelse.

Lotusblomst

I bildet ser vi at Buddha sitter på en lotusblomst.  I fortellingen om Buddha hører vi at dronning Maya ble gravid etter å ha blitt berørt i høyre side av en lotus og at det sprang opp lotusblomster i den nyfødte Siddhartas fotspor. Blomsten står for renhet og skjønnhet og er et bilde på menneskelivet. Røttene og stilken står i gjørme og grumsete vann, mens bladene og blomsten er rene og åpner seg for lyset. På samme måte bør mennesket gå fra det grumsete, fra begjær og hat til lys og innsikt.

Feiringen

Feiringen har både religiøst og sosialt preg. Buddhister går både templet og deltar i mer sekulære festligheter. I land hvor buddhismen er dominerende er det store opptog i gatene. I templet hører man på munkene som resiterer historier om og av Buddha, tenner lys og legger blomster foran buddhastatuen. Man synger, spiser og leker sammen. Det er ofte opptredener hvor særlig barn synger og framstiller Buddhas liv. Mange sender hverandre vesakkort med ønske om en god fest.

Det henges opp lykter som symboliserer at Buddhas oppvåkning brakte lys til verden, og flagg som tegn på enhet. Buddhistiske flagg i blått, gult, rødt, hvitt og oransje er fra slutten av 1800-tallet og skal uttrykke enhet mellom alle buddhister på tross av forskjeller og uenighet. Fargene i flagget er de samme som i Buddhas aura.

Buddhistisk flagg Buddhistisk flagg Foto: Thinkstock/Getty Images